Elmalı’nın Elmaları

Doğa, meyve sebze, bitki, hayvancılık, ekoloji konularındaki yazılarıma devam edeceğim. Ama Türkiye’de gündem o kadar hızlı değişiyor ki iki hafta önce çiftçi arkadaşım Simon’ın bahçesindeki 50 – 60 yıllık (bizim bildiğimiz yaş) belki de daha yaşlı elma ağaçlarından hasat ettiğimiz elmalardan bahsedecek iken askerlerimize hain saldırılar, deprem ve Cumhuriyet Bayramı nedeniyle bu yazıyı yazamamıştım. Bu hafta sonu biraz zaman bulunca sizlere doğada kendi hallerine bırakılmış ağaçların nasıl meyve verdiklerini anlatmak istedim.

Oturduğumuz köyün adı Appleton, Oxford’a yaklaşık 10 km mesafede. Türkiye’de olsaydı adı “Elmalı” olurdu herhalde çünkü eskiden hep elma bahçesiymiş. İngilizler köylerinin imar yapısını kolay kolay değiştirmezler ama yine de yıllar içinde elma ağaçlarının bir kısmı yok olmuş ama hala hemen hemen herkesin bahçesinde elma ağacı mevcut. Bizde mi? Biz de yok. Ama bizim de Simon gibi arkadaşlarımız var!

Köyde yılda birgün elma şenliği düzenleniyor ve çeşitli etkinlikler yapılıyor. Elma çok olunca, suyunu sıkan da çok oluyor doğal olarak. İki hafta önce Simon bizi elmasuyu sıkma partisine davet etti. Pazar günü önce çoluk çocuk elmalar toplandı. Sonra, koca koca kovalar içinde suya konuldu.

Elmanın suyu kolay sıkılmıyor epey bir kol kuvveti gerektiriyor. Hayır, elimle sıkmadım; üç değişik işlemle sıkıldı.

– Küçük parçalara doğrama (bıçakla)

– Daha küçük parçalara parçalama (civatalı merdane)

– Sıkıştırma (vidalı tahta pres)

Elma suyu üretimimizi aşağıdaki fotoğraflarda görebilirsiniz.

 

 

İngilizler elma birasını çok seviyorlar ve elma suyuna maya ilave ederek (apple cider) “elma saydası” denilen elma birası yapıyorlar. Elma çok olunca bir şeyler yapmak gerekiyor. Elmaları veya elma suyunu dondurucuya da koyup saklayabilirsiniz. Ya da kaynatarak püre haline getirip şekerle karıştırıp dondurarak da saklayabilirsiniz. Bu püreden sonra dondurucudan çıkartıp soğuk kış günlerinde sıcak bir elma tatlısı (apple crumble) yapmak mümkün.  Sıcak elma tatlısı, elma dilimleri (3 adet elma) veya püresi ve böğürtlen (gooseberry, kiraz veya vişne de kullanabilirsiniz) derince bir seramik kaba meyveleri koyun emaları içini çıkartıp dörde bölün üzerlerine isterseniz tarçın serpin. İsteğinize göre az veya çok ama mutlaka 170 gram kahverengi şeker ilave edilir ve en üstüne de un (280 g), tereyağ veya margarin (170 g) ve İngilizlerin kahvaltıda yedikleri yulaf ezmesi veya mısır gevreği (yarım kupa veya bardak) karıştırılarak konulur ve fırında üzeri iyice kızarıncaya kadar 180 C derecede pişirilir.  Yerken üzerine “sıcak custard” dökmeyi unutmayın. Custard sosunun yapımını merak edenler aşağıda tarifini verdim ama orijinali için linke (İngilizce) bakabilir. http://www.deliaonline.com/how-to-cook/sauces-and-dressings/how-to-make-custard.html

Kışın büyük bir zevkle yenecek bir tatlı!        

Beni asıl hayrete düşüren bu arkadaşımın bahçesindeki bu çok yaşlı elma ağaçlarına hiçbir gübre verilmemesi, hiçbir şekilde müdahale edilmemesi. Elmaların resimlerini bu yazıda görüyorsunuz. Elmaların bazılarında kurt var. Ama yıllardır ne kurtlar tüm elma ağacını sarıp yok ediyor ne de mükemmel tamamı hiç kurtsuz meyve üretiliyor. Kurtlar ve ağaç geçinip gidiyorlar işte. İkise de, sınırını biliyor ve aşmıyor. Birbirlerinin haklarına dokunmuyorlar. Bazı seneler meyveler az olurken bazen de ağaçlar meyveden yıkılıyor. Tam doğal yetiştiricilik. elmalardan irice bir tanesini alıp tarttım. Tam 417 gram geldi.

 

Custard Sosu Tarifi:

Sıcak elma tatlısı için Custard sosu Türkiye’de hazır satılmadığı için tarifini aşağıda vermek istedim:

1) 570 ml (Yarım litre ve bir küçük çay bardağı) Krema veya yağı alınmamış süt (sağlık için sütü kendinizi şımartmak istiyorsanız kremayı tercih edin!)  Kaynama noktasının az altına kadar ısıtılacak. İçine vanilya tohumları atabilirsiniz.

2) 6 köy yumurtası sarısı bir tatlı kaşığı mısır unu ve 50 gram kahverengi şeker çırpılarak karıştırılır.

3) Bir taraftan çırparken diğer yandan sıcak ama kaynamamış kremayı veya yağlı sütü yavaş yavaş üzerine dökün ve ağır ateşte çırpmaya devam ederek pişirin. Kaynamaya başladığında hemen koyulaşacaktır. Koyulaştığında ateşten indirin ve tabağınıza koyduğunuz sıcak elma tatlısının üzerine dökün.

Salmonella tehlikesi olabileceği için fabrika yumurtası kullanmayın. Mutlaka köy yumurtası kullanın.         

Afiyet olsun.

Reklamlar
  1. Yorum bırakın

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: